torstai 13. tammikuuta 2011

Vanilja ekstrakti

Kuten lupasin aiemmassa kirjoituksessani kertoa miten tein vanilja ekstraktia (eng. vanilla extract). Sitä on hyvin helppo tehdä. Tarvitaan vain viinaa, vaniljaa ja aikaa. Netistä löytyy paljon ohjeita, niissä tosin vaihtelee kuinka paljon vaniljaa aina laitetaan. Minä käytin 38 %:sta viinaa 35 cl. Halkaisin kaksi vaniljatankoa ja tiputin ne pulloon (en siis kaivellut siemeniä mihinkään). Pullosta piti hieman kaataa viinaa pois, jotta tangot mahtuivat sisään. Pullo laitetaan johonkin pimeään (esim. keittiön kaappiin) ja sekoitetaan silloin tällöin. Annetaan tekeytyä pari kuukautta. Viina muuttuu vähitellen kauniin ruskeaksi.



Minä tein ekstraktin jo syksyllä, jotta se kerkesi tekeytyä jouluksi. Annoinkin ekstraktia joululahjaksi muutamalle henkilölle. Kaadoin ekstraktia pieniin purkkeihin, laitoin mukaan myös pienen palan itse vaniljatankoa ja päälle etiketti. Ekstraktia siis käytetään leivonnassa vaniljan tapaan. Lisää sitä aluksi varovaisesti ja maistelee vahvuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti